Forum Akwa

Forum akwarystyczne zajmujące się akwarystyką słodkowodną jak i morską. Zapewniamy fachowe doradztwo połączone z wieloletnim doświadczeniem praktycznym, pomagamy w rozwiązywaniu problemów związanych z akwarystyką, miły do bólu zespół tworzący forum oraz rodzinną atmosferę bez konfliktów.

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie


Poszukujemy nowych administratorów . O kontakt prosimy na mail forumakwa@wp.pl . Pozdrawiamy
Odpalono nowe forum na własnej domenie: www.forum.aquatime.pl Zapraszamy :)

#1 25:Sep:2012 , 22:07:39

globi112

http://images64.fotosik.pl/23/ed7b689e10de4cef.jpg

2996640
Skąd: Końskie
Zarejestrowany: 19:Sep:2012
Posty: 752
Punktów :   

Bimbrownia CO2.

Chciałbym w końcu spróbować wykonać bimbrownie dlatego mam do forumowiczów kilka pytań:) W necie jest sporo informacji o konstrukcji takiego cuda ale są porozrzucane i nie odpowiadają na ciekawiące mnie zagadnienia Więc jeśli jest to możliwe chciałbym wiedzy zasięgnąć tutaj:)

1.Czy tak jak w najprostszym schemacie czyli wężyk dwie butelki i dyfuzor potrzebne jest coś jeszcze ? Tj. zaworek do korygowania wypływu+/-i licznik kropelek ? Czy nie muszę tego stosować i użyć najprostszego układu?
2.Czy w moim 54l akwarium muszę korygować tj. zwiększać bądź zmniejszać ilość bąbelków? Czy może sobie lecieć ile fabryka dała przez cały czas ?
3. Na noc wyjmować dyfuzor z wody ?
4. Dyfuzor (kostka lipowa) ma być zamontowany w jakiejś konkretnej pozycji i na konkretnej wysokości ? Tj. przy dnie albo powierzchni ? Czy może być włożony obojętnie jak ?
5. Czy mieszaka 1410 jest odpowiednia do tak małego zbiornika czy może trzeba zmniejszyć ilość drożdży ?
6. Czy coś się stanie jak bimbrownia się skończy a ja nową uruchomię np. w odstępie tygodnia bądź dwóch ?

Chyba tyle 

Offline

 

#2 25:Sep:2012 , 22:14:33

 Beniek

Technik

9709881
Skąd: Sokółka
Zarejestrowany: 30:Aug:2012
Posty: 18690
Punktów :   

Re: Bimbrownia CO2.

1. OKi.
2. Niech leci 1 bombelek na 1-2 s.
3. Nie wyjmuj, tylko odkręć butelkę z wodą, by CO2 uciekało i nie rozsadziło butelki.
4. Kostka lipowa niech będzie przy dnie, a pozycja tu nie ma znaczenia.
5. Moja proporcja to: 1 l wody, szklanka cukru i 10 gram drożdży.
6.  Nie.

Offline

 

#3 25:Sep:2012 , 22:18:34

globi112

http://images64.fotosik.pl/23/ed7b689e10de4cef.jpg

2996640
Skąd: Końskie
Zarejestrowany: 19:Sep:2012
Posty: 752
Punktów :   

Re: Bimbrownia CO2.

Czyli licznik bąbelków i zaworek się przyda Czy na początku  działania zacieru dam sobie radę z regulacja ? Czy jak wyreguluje na początku to później będzie potrzebna korekta ? Mam zaworek taki jak do napowietrzacza czy on się nada czy może radzicie jakieś inne sposoby kontroli przepływu ?

Offline

 

#4 25:Sep:2012 , 22:19:47

 Patryk

http://images61.fotosik.pl/23/df2244b6cc84ac1d.jpg

Skąd: Białystok
Zarejestrowany: 11:Aug:2012
Posty: 1572
Punktów :   11 
WWW

Re: Bimbrownia CO2.

1.Dwie butelki, wężyk , dyfuzor, zaworek przeciwzwrotny.
2.Osobiście bym nie zmiejszał . Tyle ile leci niech leci.
3.Ja nie wyjmowałem. Jeśli będziesz miał delikatny ruch wody to nie musisz.
4.Jak najbliżej dna. Wtedy co2 ma dużą drogę do pokonania i więcej się jego rozpuszcza .  Możesz tak przy dnie położyć , aby wylatującą mgiełkę filtr ''rozwiewał'' po całym zbiorniku.
5. To standartowy przepis na zacier. 1000 ml wody , 400 gram cukru , 10 gram drożdzy .
6. Możliwe ,że pojawią się glony. Duży skok co2 . Najlepiej jak stary zacier traci właściowości , wtedy odpalamy nowy .

Pozdrawiam i powodenia.


http://r9.fodey.com/2236/5d4adaf663a5402cba3d3c71950ce088.0.gif

Offline

 

#5 25:Sep:2012 , 22:27:04

globi112

http://images64.fotosik.pl/23/ed7b689e10de4cef.jpg

2996640
Skąd: Końskie
Zarejestrowany: 19:Sep:2012
Posty: 752
Punktów :   

Re: Bimbrownia CO2.

Więc najpierw spróbuję bez tłumienia przepływu. Teraz mam ruch tafli ale planuję zamontować deszczownię pod koniec tygodnia. Przy takiej wstępnej próbie trochę się przestraszyłem( czytałem o ilości bąbelków 1-2 na sec) a tu bąblowało 10 na sec i postanowiłem zrezygnować. Jutro spróbuję z większą odwagą Czytałem gdzieś że kiryski mogą by uczulone na podawanie co2 czy to prawda ?

Offline

 

#6 25:Sep:2012 , 22:52:46

 Patryk

http://images61.fotosik.pl/23/df2244b6cc84ac1d.jpg

Skąd: Białystok
Zarejestrowany: 11:Aug:2012
Posty: 1572
Punktów :   11 
WWW

Re: Bimbrownia CO2.

Nie rozumiem co rozumiesz poprzez pojęcie uczulone. Miałem kiryski i dawałem co2 . Nie widziałem żadnych przeciwwskazań.


http://r9.fodey.com/2236/5d4adaf663a5402cba3d3c71950ce088.0.gif

Offline

 

#7 26:Sep:2012 , 22:55:34

 marho760816

http://images63.fotosik.pl/23/7216da31d28a858e.jpg

1449237
Skąd: Białystok
Zarejestrowany: 21:Sep:2012
Posty: 12
Punktów :   

Re: Bimbrownia CO2.

Kiryśniki, Kiryski Panda, Pstre i Spiżowe na bank nie są uczulone. Miałem bimbrownie, a teraz gaz z butli. Żadnych oznak, że coś nie halo





agunia997- Poprawiłam pisownię- odrobinkę.

Offline

 

#8 02:Oct:2012 , 15:03:05

globi112

http://images64.fotosik.pl/23/ed7b689e10de4cef.jpg

2996640
Skąd: Końskie
Zarejestrowany: 19:Sep:2012
Posty: 752
Punktów :   

Re: Bimbrownia CO2.

Kostka lipowa zamontowana na razie nie widzę efektu mgiełki tylko pojedyncze bańki wydostające się z dwóch miejsc(nie wiem czy to się zmieni czy może kostka jest wadliwa) czy jeśli filtr nie roznosi baniek po akwarium to przestawić go czy może tak zostać ?

Offline

 

#9 02:Oct:2012 , 20:22:02

 Grzesiek

http://images65.fotosik.pl/23/b33c22ade50f25e0.jpg

Zarejestrowany: 30:Sep:2012
Posty: 1328
Punktów :   

Re: Bimbrownia CO2.

Kilka rzeczy sprostuję.
C02,z tym trzeba uważać (przyducha i ryzyko zaduszenia ryb)nie należy zostawiać tak jak pracuje bimbrownia,należy kontrolować jego poziom do do wartości jakie potrzebują nasze rośliny a nie są szkodliwe dla ryb,poziom co2 w przedziale 15-30ppm stosowany jest w większości akwariów domowych o ile nie są to rasowe zbiorniki roślinne z dużo florą w środku.
Przy obliczaniu tego stężenia należy się posłużyć testami kropelkowymi badając ph i kh i obliczając w tym kalkulatorze
http://www.holendry.republika.pl/co2/ka … r_co2.html
Regulacja w przypadku bimbrowni jest prosta.
Wystarczy podnieść dyfuzor bliżej tafli,wtedy mniej się go rozpuści lub bez podnoszenia zwiększyć napowietrzanie.


Klikamy w baner naszego forum  http://akwarium.top-100.pl/
http://img17.imageshack.us/img17/2682/baniak260l002.jpghttp://img708.imageshack.us/img708/198/baniak18122012007.jpg http://www.republika.pl/akwaria_/assets/images/button_top_100.gif

Offline

 
|All rights reserved|Baner by Tomek Miotk

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Odżywki trec wynajem limuzyn warszawa pisanie prac marketing start up